Nekupujte potraviny, které byste jindy nejedli

Právě tato těžká doba, kdy je naším prioritním cílem zůstat zdraví a odolní, si žádá, abychom naše tělo zásobili zdravými a hodnotnými potravinami a ne polotovary a hotovými jídly z plechovek, které jsou plné přidaných látek, zvýrazňovačů chuti a cukru a neobsahují prakticky žádné živiny. A taková zdravá jídla je možné připravit i z trvanlivých surovin. Poradíme Vám, jak na to.

Alternativy k raviolám z plechovky, lančmítu a těstovinám s kečupem


Sestavili jsme pro Vás seznam potravin, které jsou trvanlivé, můžete si je tedy nakoupit i do zásoby pro případ karantény, a přesto Vám dodají potřebné živiny a jsou slučitelné s principy Metabolic Balance.

Nevadí, že nemáte všechny z těchto surovin v jídelním plánu, prostě se přesunete do 3. přechodové fáze, ve které jsou povoleny i další suroviny. A jestli nemáte vlastní individuální jídelní plán, třeba je právě teď ta správná chvíle si nechat svůj vlastní vystavit. Zeptejte se poradce ve vašem okolí. V tomto období probíhají konzultace i na dálku.

Zdroje bílkovin:

  • luštěniny - sušené i v nálevu (u luštěnin v nálevu používáme dvojitou gramáž než u suchých)
  • luštěninové těstoviny
  • mouka z cizrny nebo z červené čočky
  • tofu - přírodní nebo uzené
  • tempeh
  • rybičky ve vlastní šťávě nebo v kvalitním oleji např. losos ve vlastní šťávě firmy Sana Esence
  • vejce
  • mandle, slunečnicová a dýňová semínka
  • ořechy
  • mléko, jogurty, tvarohy, sýry
  • klíčky a výhonky -  jak si je vypěstovat najdete zde

Ovoce:

  • sušené neslazené ovoce: švestky, meruňky, mango, papaya, jablka, hrušky
  • jablka, hrušky, pomeranče, mandarinky, grapefruit...

Tuky:

  • lněný olej - pouze za studena!
  • řepkový olej vhodný i na tepelnou úpravu
  • olivový olej
  • kokosový tuk
  • ghee - přepuštěné máslo
  • kokosové mléko

Zdroje škrobů:


Zelenina:

  • zelí: bílé, červené a kysané
  • čínské zelí
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • pastynák
  • pórek
  • dýně
  • kapusta
  • červená řepa
  • cibule, česnek, zázvor  ( mají výborné antiseptické účinky´)

Bylinky a koření:

  • petržel
  • tymián
  • rozmarýn
  • oragáno
  • pažitka
  • máta
  • chilli papričky
  • pepř
  • černý kmín
  • hřebíček

Bylinky a koření významně podporují imunitní systém a mají antivirové účinky. Některé si můžeme pěstovat sami v květináči za oknem nebo na balkóně.