Proteiny neboli bílkoviny jsou jednou ze základních složek stravy a hlavním stavebním kamenem buněk v našem těle. Často je ale konzumujeme nevhodným způsobem. Jak zajistit, aby si z nich organismus vzal vždy to nejlepší a nezatěžovali jsme přitom svůj trávicí systém? Stačí znát několik základních pravidel.

Pokud jde o proteiny, nejdůležitější pravidlo je mít na talíři vždy jen jeden druh. Není zkrátka žádoucí je kombinovat – tady rozhodně platí, že méně je více. Každé jídlo by tedy mělo obsahovat pouze jeden druh bílkoviny, přičemž každý druh bychom měli konzumovat během dne pouze jednou. To znamená, že není dobrý nápad dát si k snídani míchaná vajíčka a ještě krajíc chleba se sýrem: vejce a sýr jsou dvě různé bílkoviny.

Mějme na paměti, že totéž platí i pro ryby a mořské plody, ačkoli se v obou případech jedná o vodní (mořské) živočichy. V průběhu jednoho dne si můžeme dát k jednomu jídlu rybu a k jinému mořské plody, neměli bychom ale míchat třeba ryby s krevetami. Důvod? Každá bílkovina obsahuje jiný poměr esenciálních aminokyselin a různé bílkoviny se různě tráví. Pokud tedy nechceme svůj trávicí systém zbytečně zatěžovat a naším cílem se správně vyvážená strava, je dodržování tohoto pravidla klíčové.

Zvláštní kategorií je sója a sójové produkty. Existují tři sójové skupiny:

  1. sójové boby, sójové mléko, tofu (i uzené),
  2. sójový jogurt,
  3. sójové klíčky, sójové výhonky.


Přestože jde o výrobky ze sóji, není vhodné jíst výrobky ze skupin 1 a 3 v rámci jednoho jídla, protože obsahují různé aminokyseliny. Můžeme je ale jíst ve stejný den.

Kde všude najdeme proteiny:

  • maso (včetně šunky, sušeného či uzeného masa, i pštrosí maso),
  • drůbež (všechna opeřená zvířata – kromě pštrosa),
  • ryby,
  • mořské plody,
  • výrobky z kravského mléka (sýr, smetana, jogurt),
  • výrobky z ovčího a kozího mléka (sýr, smetana, jogurt),
  • houby (pouze hlíva ústřičná a shiitake, ostatní houby patří k zelenině),
  • vejce,
  • ořechy a semínka,
  • klíčky a výhonky,
  • luštěniny,
  • sója a sójové výrobky.