Pracovní vytížení a každodenní povinnosti nám často nedovolují zamyslet se trochu víc nad tím, co jíme.

Hektický způsob života přitom leckdy vede ke vzniku nezdravých stravovacích návyků. Máme málo času na oběd? Není nic snadnějšího, než si koupit bagetu a sníst si ji u počítače.

Nezdravá strava a stres ale mohou narušit rovnováhu látkové výměny, způsobit nadváhu a různá související onemocnění.

Jak se tedy stravovat zdravě – a zároveň zvýšit svou pracovní výkonnost?

Těchto několik pravidel vám pomůže jíst zdravě a udržet si výkonnost po celý den, i když máte náročné zaměstnání:

  • Zahajte každý den výživově hodnotnou snídaní.
  • Vyhýbejte se energetickým bombám mezi jídly, jako je cappuccino nebo čokoládová tyčinka. Dejte si raději kus ovoce nebo zeleniny, oříšky nebo jogurt.
  • K obědu si vyberte jídlo, které vás na dlouhou dobu zásobí živinami a vlákninou. Po tučném obědě by se totiž vaše výkonnost a koncentrace propadly do hlubin.
  • Pokud jedete na služební cestu, vezměte si s sebou celozrnný chléb se sýrem, syrovou zeleninu a ovoce.
  • Na jídlo se soustřeďte a nekonzumujte ho hekticky u pracovního stolu.
  • Zapracujte na svém klidu a vyrovnanosti. Zařaďte do svého programu pravidelné procházky, sport či některou z relaxačních technik, které pomáhají odbourávat stres.
  • I během pracovního dne si dopřejte malé pauzy a trochu pohybu: nadýchněte se u otevřeného okna, místo výtahu používejte schody a udělejte si pár protahovacích cviků.